Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

5.8.11

“Γραμμή Ραγκούση” και από Καστανίδη

Τη σκληρή «γραμμή Ραγκούση» στο θέμα των συμβασιούχων ακολουθεί -τελικά- και ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, παρότι αρχικά φάνηκε ότι η κυβερνητική θέση μπορεί και να χαλαρώσει. Αυτό επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Χάρης Καστανίδης με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Στη συνάντηση, η κυβέρνηση -διά του υπουργού Εσωτερικών- έδωσε την... αναμενόμενη αρνητική απάντηση στο δήμαρχο Αθηναίων και στην πρότασή του για τους συμβασιούχους του δήμου,

τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούσε δηλαδή για τριετή παραμονή τους· πρόταση που κατέθεσε στη συνάντηση που είχε μαζί του προ ημερών, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο ΔΣ Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Το «κουτί της Πανδώρας»

Ιδιαίτερα προσεκτικός ο Χάρης Καστανίδης -φοβούμενος να μην ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας», δηλαδή τις αντιδράσεις από τους υπόλοιπους ΟΤΑ, στην περίπτωση που δεχόταν κάτι τέτοιο, να παραμείνουν περί τις 2.000 συμβασιούχοι στο Δήμο Αθήνας, όταν στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται και για τους 325 δήμους 4.700-είπε «όχι» στο Γιώργο Καμίνη, σημειώνοντάς του πως για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε ότι οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, για να πάρει την απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών να κάνει 8μηνες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Συνάντηση Καμίνη-βουλευτών Α' Αθήνας

Παρόλ' αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να επιχειρήσει με πλάγιο τρόπο να περάσει τη νομοθετική ρύθμιση, συναντήθηκε αργότερα με τους βουλευτές της Α' Αθήνας, όπου και τους εξέθεσε το αποτέλεσμα της πρωινής του συνάντησης με το Χάρη Καστανίδη.

Από τους 17 βουλευτές της Α' Αθηνών, στη συνάντηση τελικά πήγαν: ο π. υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και ο... βουλευτής Ηλίας Γιάννης Κοντογιάννης, ο οποίος εκπροσώπησε την πρόεδρο της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρόεδρος του της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπήθηκε από τον κοινοτικό σύμβουλο Π. Σκούτα, ενώ εκπροσωπήσεις υπήρξαν και από άλλους βουλευτές-κόμματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η συμπαράσταση των βουλευτών της Α΄Αθήνας στο αίτημα του Δήμου Αθηναίων για σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Έτσι, δεν αποκλείεται οι βουλευτές Α' Αθήνας να προσπαθήσουν να περάσουν τη σχετική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις «διορθώσεις Ραγκούση», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Αυγούστου.

Ειδικότερα, το υπουργείου Εσωτερικών θα καταθέσει μέχρι τέλος Αυγούστου στη Βουλή νομοσχέδιο «σκούπα» με το οποίο θα προχωρά στις απαραίτητες αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία του «Καλλικράτη»

Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο έχει κάνει μια προεργασία για το θέμα, με βάση την εικόνα που έχει από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους ΟΤΑ.

Από την πλευρά του οι δήμαρχοι στη σύσκεψη, τώρα, έθεσαν με έμφαση τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον «Καλλικράτη» αλλά και τα οικονομικά, ενώ εξέφρασαν παράπονα για το ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ «δεν μας άκουγε».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε και επίσημα το όνομα του Κώστα Ασκούνη για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Τι είπε ο Γιώργος Καμίνης

Ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνάντηση με τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κομμάτων επανέλαβε τις θέσεις που έχει γνωστοποιήσει κατά καιρούς, αλλά και στον υπουργό Εσωτερικών, σημειώνοντας με δραματικό τρόπο τον κίνδυνο κατάρρευσης των υπηρεσιών του δήμου.

Έτσι:

- Ο δήμος θα καταρρεύσει, εάν δεν κρατήσει τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

- Η Αθήνα και ειδικά το κέντρο της αποτελεί τον «καθρέφτη» ολόκληρης της χώρας και η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει έκτακτα μέτρα ενάντια στην υποβάθμισή του που χρειάζονται έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

- Πρόσφατα συνάντησε συμβασιούχο που εργάζεται με το καθεστώς αυτό από το 2001 και κόβει μπλοκάκι.

- Οι συμβασιούχοι στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να εργάζονται με δικαστικές προσφυγές που εκκρεμούν και πληρώνονται ούτως ή άλλως.

- Το πρόβλημα δημιουργείται, καθώς άλλα δικαστήρια τους δικαιώνουν και άλλα απορρίπτουν τις προσφυγές τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο προγραμματισμός προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, όπως του ζήτησε ο Χάρης Καστανίδης για να μην υπάρξουν εξαιρέσεις από το νόμο Ραγκούση.

- Ο χρόνος της τριετίας τίθεται με τη λογική ότι στο διάστημα αυτό θα έχουν τελεσιδικήσει οι προσφυγές και θα μπορεί ο δήμος να δει τι θα κάνει από 'κεί και πέρα.

- Εάν δεν γίνουν οι προσλήψεις, οξύνεται ο φόβος να προκύψουν σφοδρές αντιδράσεις και καταλήψεις, οι δρόμοι να γεμίσουν σκουπίδια, να μη λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί και οι υπόλοιπες δομές του δήμου.

Συνεδρίαση διαπαραταξιακής επιτροπής

Στις 11 το πρωί, σήμερα, εξάλλου, ο Γιώργος Καμίνης θα ενημερώσει τη διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί στο δήμο για το θέμα των συμβασιούχων για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με το Χάρη Καστανίδη, καθώς και για τις επόμενες πρωτοβουλίες του.

Για κάθε περαιτέρω εξέλιξη θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου