Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

3.11.11

Δημοψήφισμα τέλος - διεργασίες για μεταβατική κυβέρνηση

(Της Μαρίνας Μάνη)

Με ανατροπές συνεχίζεται η προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης της κρίσης που προέκυψε με την πρωθυπουργική εξαγγελία για δημοψήφισμα. Κυρίως, με την δραματική τροπή που πήρε η «κλήτευση» του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες για να εξηγήσει στους εταίρους πως έφτασε στην απόφαση να θέσει υπό αμφισβήτηση μία συμφωνία Κορυφής τρεις ημέρες μετά την επίτευξή της –και χωρίς να τους έχει ενημερώσει γι΄αυτές τις προθέσεις του, παρά την προσπάθεια του ιδίου να πείσει περί του αντιθέτου.

"Σκληρή" ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο οποίος Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου το απόγευμα ζήτησε την παραίτηση του. «Ζήτησα να πάμε σε εκλογές, όχι να συγκυβερνήσουμε, δεν θέλω να μοιραστώ υπουργεία με τον κ. Παπανδρέου» τόνισε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα "Δεν ζήτησα συγκυβέρνηση μικρής μεσαίας ή μεγάλης διαρκείας Ζήτησα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων υπό πρόσωπο κοινής αποδοχής για να πάει η χώρα σε εκλογές". Σημείωσε παράλληλα πως "η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία. Ο κ. Παπανδρέου λέει ψέματα με απίστευτη ευκολία".

Εξάλλου, τα πνεύματα οξύνθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ όταν η Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι "με αυτά που κάνουν βάζουν τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες και ζήτησε εκ νέου να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβούλιο αρχηγών για να δρομολογηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. "Λυπάμαι πολύ" είπε στο τέλος της ομιλίας της για να εισπράξει από την αίθουσα την απάντηση των συναδέλφων της "κι εμείς για σένα".

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε γύρω στις 19.30, με παρέμβαση του Απόστολου Κακλαμάνη, αν και είχαν ζητήσει να πάρουν το λόγο 50 βουλευτές.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πού βρισκόμαστε τώρα –κι ενώ ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο και η ομιλία του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ:

Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα...

Πρώτον: Ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε για το δημοψήφισμα. Το επιχείρημα που θα επικαλεστεί γι΄αυτή την υπαναχώρηση είναι ότι καθίσταται πλέον περιττό μετά την αποδοχή της δανειακής σύμβασης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Κανονικά» η ψήφος εμπιστοσύνης

Δεύτερον: Ο κ. Παπανδρέου διαμηνύει ότι «θα προχωρήσει κανονικά»  –δηλαδή, ότι θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να την ενημερώσει και, στη συνέχεια, θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που... συνεχίζεται από το πρωί κανονικά. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί (επίσης «κανονικά»...) αύριο τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία.

Αυτό το τελευταίο ωστόσο δεν πείθει τους υπουργούς που ξεσηκώθηκαν τη νύχτα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, φέρεται να του είπε ευθέως ότι δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ψήφο εμπιστοσύνης αύριο...

Επαφές με ΝΔ από Ρέππα-Αθανασάκη

Τρίτον: Παράλληλα με όλα αυτά, ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, θα εξουσιοδοτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ και να συζητήσουν με συνεργάτες του κ. Σαμαρά το πώς εννοούν οι δύο πλευρές την έκτακτη, μεταβατική, κυβέρνηση, η οποία θα δρομολογηθεί ωστόσο μετά την αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε έκτακτο κυβερνητικό σχήμα που θα αποτελείται από μη πολιτικά πρόσωπα, με αντικείμενο τη διασφάλιση αφενός της νέας δανειακής σύμβασης (και της παραμονής της χώρας στο ευρώ, άρα) και, αφετέρου, της ομαλής πορείας της χώρας σε εθνικές εκλογές το συντομότερο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, με την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου και πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Πλην... νέου απροόπτου

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ο βασικός στόχος του «κινήματος» που εκδηλώθηκε χθες τη νύχτα, δηλαδή η ματαίωση του δημοψηφίσματος, επιτεύχθηκε.

Μένει να φανεί εάν οι προσπάθειες για βραχύβια μεταβατική κυβέρνηση θα ευοδωθούν. Μέχρι τότε –και πλην... νέου απροόπτου– ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να παραμείνει πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν έχουν πει τη δική τους τελευταία λέξη οι κορυφαίοι υπουργοί που τον αμφισβήτησαν ευθέως μετά το σοκ των Καννών...
 
Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Νέα ανατροπή σηματοδότησε η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου λίγο πριν τις 16.00. Ο Ηλίας Μόσιαλος επιβεβαίωσε κατ΄ αρχήν τις πληροφορίες της προηγούμενης ώρας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, ότι θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 17.00 και ότι θα μιλήσει το βράδυ στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Χωρίς να το πει ευθέως ο κ. Μόσιαλος άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να πάρει  πίσω το αίτημα για δημοψήφισμα το οποίο καθίσταται περιττό μετά την αποδοχή της δανειακής σύμβασης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο ερώτημα εάν οι κ. κ. Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης θα μεταβούν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για να συνομιλήσουν με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά για τα της έκτακτης ή μεταβατικής κυβέρνησης.

Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" ολόκληρη την εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου