Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

13.9.11

Κλιμακώνεται η ένταση

- Κλιμακώνεται η ένταση στον Δήμο Αθηναίων για τους συμβασιούχους
- Σε κατάληψη αμαξοστάσιου απορριμματοφόρων προχώρησαν οι εργαζόμενοι (Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=419317)

Συνεχίζεται και εντείνεται η κόντρα συμβασιούχων - Καμίνη

Σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη με τους εργαζομένους στον τομέα της καθαριότητα εξελίσσεται η υπόθεση των συμβασιούχων, που οδηγούνται στην έξοδο, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Κατάληψη στο αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων από συμβασιούχους, με κίνδυνο δυσλειτουργίες στην αποκομιδή απορριμμάτων, και πυρά κατά της δημοτικής αρχής, τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαμορφώνουν κλίμα κλιμακούμενης έντασης.

Η κατάληψη στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού, από συμβασιούχους στην καθαριότητα, την Δευτέρα, - οι εργαζόμενοι επέτρεπαν να κινούνται μόνο οχήματα που μαζεύουν απορρίμματα από νοσοκομεία, σχολεία και λαϊκές αγορές- προκάλεσε προβληματισμό στο επιτελείο Καμίνη, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει στη λειτουργία της πόλης. .

Ο κ. Καμίνης, πάντως, επιμένει στην τήρηση της νομιμότητας και στην ανάγκη να τεθεί σε προτεραιότητα, εν μέσω κρίσης, το δικαίωμα του πολίτη σε μια καθαρή και βιώσιμη πόλη. Όπως σημείωσε και κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας «σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ο Δήμος έχει την υποχρέωση να κρατήσει την πόλη όρθια. Υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της πόλης και του δημότη και μόνον αυτό». Όσον αφορά στο ζήτημα των συμβασιούχων επεσήμανε ότι «όταν διαπιστώνουμε ότι οι κινητοποιήσεις είναι δυσανάλογα σκληρές για την πόλη και το αγαθό της Δημόσιας Υγείας, αλλά και αναντίστοιχες με τη στάση που έχει τηρήσει η νέα δημοτική αρχή στο πρόβλημα των συμβασιούχων, τότε είναι αυτονόητο ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του Δημότη για καθαρή πόλη».

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα κατηγορούν τη δημοτική αρχή για κλιμάκωση της έντασης με ευθύνη του δημάρχου και των χειρισμών του. Μιλούν για την απόφαση του Δήμου να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κινητοποίησης των συμβασιούχων στο Κέντρο Υποδοχής Αλλοδαπών αλλά και την αγωγή που κατέθεσε κατά των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων καθαριότητας οι οποίες τελικά κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Τη Δευτέρα ήρθε μια ακόμα κίνηση του Δήμου "για να ρίξει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", μια και, όπως καταγγέλλουν, στην εκδίκαση της προσφυγής συμβασιούχων κατά της απόλυσή τους στα Δικαστήρια οι νομικοί εκπρόσωποι του δήμου ακολούθησαν τη γραμμή να μην συναινούν για έκδοση προσωρινής διαταγής για παραμονή στην εργασία τους, όπως επίσης και να μην συναινούν σε αναβολή υπόθεσης. Οι δυο υποθέσεις συμβασιούχων εκδικάστηκαν χωριστά και είχαν διαφορετική κατάληξη. Στην μια περίπτωση βγήκε προσωρινή διαταγή για να παραμείνουν στην εργασία τους 200 συμβασιούχοι στο Δήμο Αθηναίων, μέχρι την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσής τους ενώ στην άλλη, 400 συμβασιούχοι έλαβαν αναβολή στο δικαστήριο και είναι ξεκρέμαστοι αφού οι συμβάσεις τους έχουν λήξει. Πάντως, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Αν. Βαρελάς κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης, σχετικά με τις προσφυγές συμβασιούχων στα δικαστήρια και τις αιτιάσεις για τη στάση της δημοτικής αρχής, ανταπαντά ότι «τονίσαμε ότι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναλάβαμε συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα βρει όμως τις πόρτες μας κλειστές, όποιος επιχειρεί να εξευτελίσει το θεσμό τη Δικαιοσύνης, επιλέγοντας, με παρελκυστική τακτική, τον δικαστή της αρεσκείας του».

Όλα αυτά συζητήθηκαν με έντονο τρόπο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δήμο. Πάντως, απορρίφθηκε η πρόταση που κατέθεσε προς ψηφοφορία η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης κυρία Ελένη Πορτάλιου με την οποία πρότεινε συναίνεση του Δήμου στις δίκες που αφορούν τις προσωρινές διαταγές, που διασφαλίζουν την παραμονή στην εργασία των εργαζομένων, υποστήριξη όλων των εργαζομένων με βάση τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δέσμευση ότι ο δήμος δε θα προσφύγει στα δικαστήρια και στην αστυνομία κατά των συμβασιούχων. Ο δήμαρχος δεν δέχτηκε να μπει σε ψηφοφορία αλλά όταν ρωτήθηκε σχετικά το δημοτικό συμβούλιο, κατά ψήφισαν 18 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, λευκό ένας δημοτικός σύμβουλος (κ. Φ. Δραγούμης από την παράταξη Καμίνη) και υπέρ 17 ψήφοι (όλη η αντιπολίτευση).

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι από τους 400 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των οποίων λήγουν οι συμβάσεις και είναι μετέωροι, κατευθύνθηκαν το μεσημέρι στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού και έκαναν κατάληψη. ΄Όπως επεσήμανε στο "Βήμα" ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας κ. Ζαφείρης Μιχάλας, «οι εργαζόμενοι με τις συμβάσεις έργου μετά την αρνητική στάση της δημοτικής αρχής να μην συναινέσει ενώπιον της δικαιοσύνης στην παραμονή στην εργασία τους, αυθόρμητα ενεργώντας, κατέλαβαν το εργοτάξιο της Ιεράς Οδού και δεν επιτρέπουν στα απορριμματοφόρα να βγουν για την αποκομιδή. Εξαίρεση γίνεται στα οχήματα που είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό των λαϊκών αγορών, νοσοκομείων και σχολικών συγκροτημάτων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου