Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

25.5.11

Españoles en Madrid nota, Hacer la paz, no para despertar GRIEGOS


...
ένα και δύο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας
ένα και δύο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμε εμείς
...

Έτσι έγραφε ο Μεγάλος Ελύτης,
είναι πια η ώρα να δείξουμε πόσο "διαβασμένοι" είμαστε...

"Ισπανοί στην Μαδρίτη προσέξτε. Κάντε ησυχία,
μη ξυπνήσουμε τους ΕΛΛΗΝΕΣ"

Αυτή είναι η ακριβής μετάφραση του συνθήματος που ακούστηκε δυνατά στις συγκεντρώσεις του Ισπανικού λαού ενάντια σε κάθε απόπειρα για μία έντεχνα μεθοδευμένη κατάλυση της δημοκρατίας για οικονομικούς λόγους.

Η Ισπανία που δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από την δική μας οικονομική κατάσταση αντέδρασε σύσσωμη στο ενδεχόμενο να γίνει Ελλάδα. Πολίτες, πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις, απαίτησαν την εθνική τους κυριαρχία ακέραια. Απαίτησαν, πέρα και έξω από την όποια οικονομική λογική θέτει σε προκρούστεια κλίνη τα αυτονόητα δικαιώματα των κοινών πολιτών, να πρυτανεύσει η απλή κοινή λογική.

Είναι πραγματικά κωμικοτραγικό να φέρνει κάποιος στην μνήμη του τις ομιλίες του σημερινού πρωθυπουργού - κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας - όπου είχε γίνει πλέον κλισέ η φράση "επανάσταση του αυτονόητου". Αυτού του αυτονόητου που τόσο ανόητα σήμερα αφήνουμε στην άκρη…

Όπως έχουμε δηλώσει κατ' επανάληψη ο σκοπός αυτού του ιστολογίου δεν είναι να κάνει πολιτική. Είναι όμως, να φέρνει στο προσκήνιο και να στηρίζει κάθε αντίδραση ενάντια στην κοινωνική αδικία. Δυστυχώς, αυτό που σήμερα βιώνουμε στην πατρίδα μας δεν υστερεί σε τίποτα από το χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Με αυτά υπόψη παραθέτουμε τη διακήρυξη της διαμαρτυρίας των Ισπανών πολιτών καθώς και τα αιτήματα της ακτιβιστικής οργάνωσης που άναψε την πρώτη σπίθα. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν το μεγάλο ΘΕΛΩ των Ισπανών.

Μήπως θα έπρεπε να αποτελούν και το δικό μας "θέλω";

Έναρξη παράθεσης με μετάφραση από τα Ισπανικά (με την επιφύλαξη τυχόν σφαλμάτων).

Διακήρυξη
  
Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι. Είμαστε σαν εσάς: άνθρωποι, που σηκώνονται κάθε πρωί για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά κάθε ημέρα για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους γύρω μας.


Άλλοι από εμάς θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, άλλοι συντηρητικούς. Άλλοι από εμάς πιστεύουν στο Θεό, άλλοι όχι. Άλλοι από εμάς έχουν σαφώς καθορισμένες ιδεολογίες, άλλοι είναι απολιτικοί, αλλά όλοι είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών, αφήνοντας μας αβοήθητους, χωρίς φωνή.


Αυτή η κατάσταση έχει γίνει συνήθειο, μια καθημερινή ταλαιπωρία, χωρίς ελπίδα. Αλλά αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Είναι ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα, ώρα να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ότι:
  • Οι προτεραιότητες κάθε ανεπτυγμένης κοινωνίας πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία του πολιτισμού, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη, η ευημερία και ευτυχία των ανθρώπων. 
  • Αυτές είναι αναλλοίωτες αλήθειες με τις οποίες θα πρέπει να συμβαδίζουμε στην κοινωνία μας, το δικαίωμα για στέγαση, εργασία, πολιτισμό, υγεία, εκπαίδευση, πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη 
  • προσωπική ανάπτυξη, καθώς και καταναλωτικά δικαιώματα για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. 
  • Η τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησής μας και του οικονομικού συστήματος δεν νοιάζεται γιʼ αυτά τα δικαιώματα, αλλά και με πολλούς τρόπους είναι ένα εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο. 
  • Η δημοκρατία ανήκει στο λαό (δήμος = λαός, κράτος = κυβέρνηση) (Σημείωση δική μας: "κράτος" σημαίνει ισχύς - όμως η "παράφραση - μεταφορά" από το Ισπανικό κείμενο δεν αλλοιώνει ουσιαστικά το νόημα.) το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση γίνεται από όλους μας. Ωστόσο, στην Ισπανία, οι περισσότεροι από την πολιτική τάξη ούτε καν μας ακούει. Οι πολιτικοί θα έπρεπε να μεταφέρουν τη δική μας φωνή στα θεσμικά όργανα, διευκολύνοντας την πολιτική συμμετοχή των πολιτών μέσω άμεσων καναλιών, που προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για την ευρύτερη κοινωνία, όχι για να πλουτίσουν και να ευημερήσουν εις βάρος μας, υπακούοντας μόνο στη δικτατορία των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων και την κατοχή της εξουσίας μέσω του δικομματισμού μέσω των απαράλλαχτων αρχικών PP & PSOE. 
  • Πόθος για εξουσία και τη συσσώρευσή της μόνο σε λίγους, δημιουργία ανισοτήτων, εντάσεων και αδικιών, η οποία οδηγεί στη βία, την οποία εμείς απορρίπτουμε. Το πεπερασμένο και αφύσικο οικονομικό μοντέλο τροφοδοτεί την κοινωνική μηχανή σε έναν αυξανόμενο κύκλο που καταναλώνει τον εαυτό της πλουτίζοντας λίγους και στέλνοντας στη φτώχεια τους υπόλοιπους. Μέχρι την κατάρρευση. 
  • Η θέληση και το σκοπό του υπάρχοντος συστήματος είναι η συσσώρευση του χρήματος αδιαφορώντας για την αποδοτικότητα και την ευημερία της κοινωνίας. Κατασπατάληση των φυσικών πόρων, καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και δυσαρεστημένους καταναλωτές. 
  • Οι πολίτες είναι τα γρανάζια μιας μηχανής σχεδιασμένης για να πλουτίσει μια μειοψηφία η οποία αδιαφορεί για τις ανάγκες μας. Είμαστε ανώνυμοι, αλλά χωρίς εμάς τίποτε από αυτά δεν θα υπήρχε, γιατί εμείς κινούμε τον κόσμο. 
  • Εάν, ως κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε το μέλλον μας σε μια απρόσωπη οικονομία, η οποία ποτέ δεν επιστρέφει τα οφέλη στους περισσότερους, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις από τις οποίες όλοι υποφέρουμε. 
  • Χρειαζόμαστε μία ηθική επανάσταση. Αντί για τη τοποθέτηση του χρήματος πάνω από τα ανθρώπινα όντα, θα το επαναφέρουμε στην υπηρεσία μας. Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα. Δεν είμαι ένα προϊόν αυτού που αγοράζω, του γιατί το αγοράζω και αυτού από τον οποίο το αγοράζω.
Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
  
Νομίζω ότι μπορώ να το αλλάξω.
  
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
  
Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε.
  
Νομίζω πως μπορώ να βοηθήσω.
  
Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε.
  

Αιτήματα
  
Σε αυτά τα πρώτα αιτήματα προστίθενται διαρκώς νέα, όπως για συνεταιριστική και αλληλέγγυα αντικαπιταλιστική οικονομία, για λύσεις άμεσης δημοκρατίας και άλλα, μεταξύ αυτών και για αληθινή Καταδίκη της Δικτατορίας του Φράνκο και για την κατάργηση της βασιλείας αιτήματα διαμορφώνονται συνέχεια, σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ σε όλες τις πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ισπανίας, που λειτουργούν ΔΙΑΡΚΩΣ επί ΕΞΙ (6) συνεχόμενες ημέρες, ενώ παράλληλα λειτουργούν και ομάδες εργασίας για πιο ειδικευμένα θέματα.

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ Της ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ:
  • Αυστηρός έλεγχος στην παρουσία ή μη των εκλεγμένων στις θέσεις τους. Ειδικές ποινές για παράλειψη καθήκοντος.
  • Κατάργηση των προνομίων στην φορολογία, στα συντάξιμα έτη και τις πολλαπλές συντάξεις. Ισοτιμία του μισθού των εκλεγμένων αντιπροσώπων με το μέσο μισθό των Ισπανών συν τα απαραίτητα έξοδα για την άσκηση των καθηκόντων τους.
  • Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών. Κατάργηση παραγραφής σε αδικήματα διαφθοράς..
  • Υποχρεωτική δημοσίευση της περιουσίας όλων των κρατικών στελεχών.
  • Μείωση των κρατικών στελεχών που είναι διορισμένοι.

2. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ:
  • Μοίρασμα των θέσεων εργασίας με την προώθηση μείωσης της εργάσιμης μέρας και άλλων μέτρων ώστε να μειωθεί η δομική ανεργία (να πέσει κάτω από το 5%)
  • Σύνταξη στα 65 και καμία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μέχρι να εξαλειφθεί η ανεργία των νέων.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εταιρείες με λιγότερο από 10% προσωρινές συμβάσεις.
  • Σταθερή δουλειά: απαγόρευση ομαδικών απολύσεων ή για αντικειμενικούς λόγους σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ υπάρχουν κέρδη, έλεγχος των επιχειρήσεων για να μην καλύπτουν με προσωρινά εργαζόμενους θέσεις που είναι για μόνιμους.
  • Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας 426¤ για όλους τους μακροχρόνια άνεργους.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ:
  • Να απαλλοτριώσει το κράτος τις κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί και δεν είναι απούλητες για να τις διαθέσει με καθεστώς επιδοτούμενου ενοικίου.
  • Επιδόματα ενοικίου για νέους και όλα τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα.
  • Να επιτρέπεται η αποπληρωμή του δανείου για την ακύρωση των υποθηκών.

4. ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:
  • Κατάργηση άχρηστων εξόδων της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία ανεξάρτητου ελέγχου του προϋπολογισμού και των εξόδων.
  • Προσλήψεις προσωπικού Υγείας για να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής ασθενών.
  • Προσλήψεις καθηγητών που θα εγγυούνται μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη, τις πρόσθετες ώρες και την ενισχυτική διδασκαλία.
  • Μείωση του κόστους διδάκτρων της Ανώτατης παιδείας, και ισοτιμία των μεταπτυχιακών τιμών με τα προπτυχιακά.
  • Δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας για να εγγυάται την ανεξαρτησία της.
  • Φτηνές δημόσιες συγκοινωνίες, καλής ποιότητες και φιλικές προς το περιβάλλον. Επαναφορά των τρένων που καταργούνται με τη λειτουργία του AVE (υψηλής ταχύτητας) με τις αρχικές τιμές, να φτηνύνουν οι προπληρωμένες κάρτες, να περιοριστεί η ιδιωτική κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων, να κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι.
  • Τοπικά Κοινωνικά προβλήματα. Αποτελεσματική εφαρμογή του Νόμου περί Εξάρτησης, δίκτυα δημοτικών κοινωνικών λειτουργών και φροντίδας.

5. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ:
  • Απαγόρευση κάθε είδους οικονομικής διάσωση ή ένεσης κεφαλαίων σε τραπεζικούς οργανισμούς: όσες τράπεζες έχουν δυσκολίες ας χρεοκοπήσουν ή ας κρατικοποιηθούν για να δημιουργηθεί δημόσιο τραπεζικό σύστημα κάτω από κοινωνικό έλεγχο.
  • Αύξηση της φορολογίας των Τραπεζών με τρόπο ευθέως ανάλογο με τα κοινωνικά έξοδα που προξενούνται λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πολιτικής τους.
  • Να επιστρέψουν οι Τράπεζες στα δημόσια ταμεία όλα τα κεφάλαια που πήραν από το δημόσιο.
  • Απαγόρευση λειτουργίας ισπανικών τραπεζών σε φορολογικούς παραδείσους.
  • Επιβολή ποινών σε κερδοσκοπικές ενέργειες και σε κακές τραπεζικές δραστηριότητες.

6. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ:
  • Αύξηση της φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων και των τραπεζικών οργανισμών.
  • Κατάργηση των SICAV.(Φοροαπαλλαγές Ανωνύμων Εταιρειών).
  • Επαναφορά του Φόρου Περιουσίας.
  • Αληθινός και αποτελεσματικός έλεγχος της φοροδιαφυγής και της φυγής κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους
  • Προώθησε σε διεθνές επίπεδο της υιοθέτησης φόρου στης διεθνείς συναλλαγές (φόρος Tobin).

7. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
  • Όχι στον έλεγχο του Ιντερνέτ. Κατάργηση του νόμου Sinde.
  • Προστασία της ελευθερίας πληροφόρησης και της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
  • Υποχρεωτικά δημοψηφίσματα και δεσμευτικά για θέματα μεγάλης εμβέλειας που μεταβάλλουν τους όρους ζωής των πολιτών.
  • Υποχρεωτικά δημοψηφίσματα για κάθε μέτρο που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Αλλαγή του Εκλογικού Νόμου για να εγγυάται ένα σύστημα αληθινά αντιπροσωπευτικό και αναλογικό που να μην είναι σε βάρος καμιάς πολιτικής ομάδας ή κοινωνικής θέλησης, όπου η άκυρη και λευκή ψήφος επίσης θα έχουν αντιπροσώπευση στα νομοθετικά σώματα.
  • Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης: Αλλαγή του Υπουργείου ώστε να υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όχι στο διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Γενικού Συμβουλίου Δικαστικής Εξουσίας από την Εκτελεστική Εξουσία.
  • Εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών που εγγυούνται την εσωτερική δημοκρατία στα κόμματα.

8. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ
  
(Πηγή: http://democraciarealya.es/?page_id=234)


Τέλος παράθεσης με μετάφραση από τα Ισπανικά (με την επιφύλαξη τυχόν σφαλμάτων).

Σχετικά Βίντεο



...
ένα και δύο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας
ένα και δύο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμε εμείς

...
 

Κάτι μου λέει ότι αυτός ο στίχος έχει - σίγουρα - μεταφραστεί στα Ισπανικά. Ίσως γι' αυτό - φέτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την γέννηση του μεγάλου μας ποιητή - επέλεξαν να τον τιμήσουν
με αυτόν τον απαράμιλο τρόπο.


Αλλάζοντας εκείνοι την μοίρα του Ήλιου.
   


Ίσως - πάλι - να έφτασε στα αυτιά τους η φωνή αυτού του "γραφικού"
τύπου που προσπαθεί - καιρό τώρα - να μας "ξυπνήσει".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου