Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

14.7.11

IKA vs TEBE

Αγαπητοί φίλοι,

Δεδομένου ότι κατά την υπογραφή των δίμηνων συμβάσεων θα αλλάξει το ασφαλιστικό μας καθεστώς, πολλοί έχουν προβληματιστεί αναφορικά με το τί μπορούμε αλλά και τί είναι δυνατόν να κάνουμε με το ΤΕΒΕ. Ιδιαίτερα διαφωτιστικό είναι το παρακάτω μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

 
Σας το παραθέτουμε αυτούσιο, προκειμένου να γνωρίζετε τις εναλλακτικές και να επιλέξετε σύμφωνα με την κρίση σας. (Οι επισημάνσεις δικές μας).

Με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον συνάδελφο που είχε την πρόνοια να διερευνήσει το ζήτημα αλλά και την καλή διάθεση να μοιραστεί με όλους εμάς όσα έμαθε.

---  αρχή μηνύματος ---

Πολύ καλημέρα σας!

Η χτεσινή ενημέρωση ήταν αρκετά διαφωτιστική, την έχω ηχογραφήσει κιόλας σε περίπτωση που τη θέλετε.

Έχω όμως ένα σχόλιο σε σχέση με έναν συνάδελφο (?) όπου πήρε χτες κάποια στιγμή το λόγο και διαβεβαίωσε πως δε γίνεται να έχεις ανοιχτά βιβλία και να μην πληρώνεις ΤΕΒΕ. Δεν συστήθηκε, οπότε δεν ξέρω το όνομά του, αλλά έμαθα αργότερα ότι είναι λογιστής στο επάγγελμα. Εν πάσει περιπτώσει έκανε ένα σημαντικό λάθος και μπορεί μ' αυτό να πάρει στο λαιμό του κάποιους ανθρώπους που μπορεί να ήθελαν να κρατήσουν τα βιβλία τους ανοιχτά χωρίς να πληρώνουν ΤΕΒΕ.

Εγώ τουλάχιστον, επειδή εν όψει της αλλαγής εργασιακού καθεστώτος δεν ήθελα να κλείσω τα βιβλία μου, το έψαχνα παραπάνω το συγκεκριμένο κομμάτι και άκουγα πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Ώσπου σήμερα το πήρα απόφαση και πήγα να ρωτήσω στο ίδιο το ΤΕΒΕ, με τη λογική πως αν ήξερε κάποιος περισσότερο, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι παρά ο άμεσα εμπλεκόμενος ασφαλιστικός φορέας.

Στο ΤΕΒΕ Ηλιούπολης λοιπόν, στο οποίο και ανήκω, με εξυπηρέτησε μια νέα, χαμογελαστή και πολύ εξυπηρετική υπάλληλος (για να λέμε και τα καλά των δημοσίων υπηρεσιών όποτε τα συναντάμε) η οποία όχι μόνο με διαβεβαίωσε ότι μπορούμε να επιλέξουμε ασφαλιστικό φορέα, αλλά μου περιέγραψε και τον τρόπο.

Όταν λοιπόν γίνει η πρόσληψη (=οι δίμηνες συμβάσεις) με ΙΚΑ (και φυσικά δεν έχεις βιαστεί να κόψεις το ΤΕΒΕ), μπορείς να επιλέξεις ποιόν ασφαλιστικό φορέα από τους δύο θέλεις να πληρώνεις. Σε περίπτωση που θέλεις να πληρώνεις το ΙΚΑ, τότε πρέπει να πας στο ΤΕΒΕ:

1) Το χαρτί της πρόσληψης

2) Κάποιο τιμολόγιο που έχεις εκδώσει ή κάποια περιοδική δήλωση ΦΠΑ που έχεις  υποβάλλει

3) Βεβαίωση Ν 2084/92 Άρθρο 39 (από το ΙΚΑ του εργοδότη) - Αυτό είναι η δήλωση με την οποία δηλώνεις τον ασφαλιστικό φορέα που θες να πληρώνεις

Αυτή η διαδικασία, συμπλήρωσε η υπάλληλος, πρέπει να γίνει εντός του χρονικού διαστήματος των 6 μηνών από την ημερομηνία της πρόσληψης. Αν περάσει ο καιρός, τότε χρειάζεσαι επιπλέον μια βεβαίωση του εργοδότη ότι προσλήφθηκες την τάδε ημερομηνία και ότι μέχρι "σήμερα" συνεχίζεις να εργάζεσαι σ' αυτόν, καθώς και μια Αναλυτική Περιοδική Δήλωση από τον εργοδότη.

Δεν ξέρω γιατί ο προαναφερόμενος λογιστής είπε κάτι τέτοιο (ότι δεν είναι εφικτό να κρατηθούν τα βιβλία μας ανοιχτά), πάντως αν ψάξει κανείς και στο google την παραπάνω βεβαίωση Ν 2084/92, καταλαβαίνει ότι υπάρχει τρόπος απαλλαγής από το ΤΕΒΕ αλλά με κράτημα των βιβλίων.

   
--- τέλος μηνύματος ---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου