Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

26.12.10

Μας ρωτάτε, απαντάμε…

  • Πώς μπορεί να αξιώνετε μονιμοποίηση αφού αυτό είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟ με το άρθρο 103 παρ. 8 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;
Για απαντήσουμε στην παραπάνω ερώτηση είναι αναγκαίο να αναφέρουμε τι ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα.

Αρχικά, ιδιαίτερη σημασία έχει η παρ. 2 του ίδιου άρθρου (103), η οποία ορίζει:
  • «Κανένας δεν μπορεί να διοριστεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη. Εξαιρέσεις μπορεί να προβλέπονται από ειδικό νόμο, για να καλυφθούν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες με προσωπικό που προσλαμβάνεται για ορισμένη διάρκεια με σχέση ιδιωτικού δικαίου».
Κατά την παρ. 8, στις ανάγκες για τις οποίες είναι δυνατή η πρόσληψη προσωπικού με ορισμένου χρόνου συμβάσεις προστίθενται και οι «πρόσκαιρες». Συγκεκριμένα, στην παρ. 8 ορίζεται:
  • «Νόμος ορίζει τους όρους και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για την κάλυψη είτε (…) είτε πρόσκαιρων είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών κατά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου Ζ».
Έτσι, από τις διατάξεις αυτές του Συντάγματος λοιπόν προκύπτει σαφώς ότι η πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα με συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου επιτρέπεται μόνο εξαιρετικά και μόνο για την κάλυψη πρόσκαιρων ή απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Επομένως, τυχόν κάλυψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου παγίων και διαρκών αναγκών του δημοσίου τομέα παραβιάζει το Σύνταγμα, αφού αντίκειται ευθέως στο άρθρο 103.
 
Κατά συνέπεια το άρθρο 103 παρ. 8 Σ δεν αναφέρεται σε συμβάσεις που ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζονται ως ορισμένου χρόνου ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, ως εκ τούτου, όφειλαν να είναι αορίστου. Το άρθρο 103 παρ. 8 Σ αφορά και ρυθμίζει συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καταρτίζονται νόμιμα και στο πλαίσιο που το ίδιο ορίζει. 

Άρα, το άρθρο απαγορεύει τη μονιμοποίηση ή τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου - όχι όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων, αλλά - εκείνων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που συνήφθησαν για κάλυψη πρόσκαιρων ή απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Αν τώρα υπάρχουν και ... «απ' τις άλλες», αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη να κρίνει και ενδεχομένως να τρέψει κάποιες από τις «ψευτο-ορισμένου» σε «αορίστου» με βάση το είδος και την φύση της εργασίας και όχι τον «τίτλο» της σύμβασης.

Γι’ αυτό, η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου υιοθέτησε τη θέση ότι: "(...) η δικαστική μετατροπή υφιστάμενης εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου, ΔΕΝ αντιβαίνει στο άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος, εφόσον αποδεδειγμένα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες."



Δείτε πιο κάτω το σχετικό απόσπασμα από τον κ. Χρήστο Νικολουτσόπουλο, Νομικό Σύμβουλο του Πανελλήνιου Συντονιστικού Συβασιούχων.

(Για την ρύθμιση της μουσικής που ακούγεται στο παρασκήνιο, χειριστείτε το gadget σαν Mp3 Player. Κλείστε (από το κεντρικό κουμπί) ή χαμηλώστε την ένταση (από το περιστροφικό χειριστήριο) για να ακούσετε τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα βίντεο από τις αναρτήσεις.) 

3 σχόλια:

  1. Γειά σας,

    Εφ’ όσον καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εφ’ όσον εργάζεσθε επί μακρόν μόνο για έναν εργοδότη, είναι απαράδεκτο και παράνομο να είστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Πιστεύω ότι πρέπει να ασκήσετε τα δικαιώματα που σας παρέχει ο νόμος καταγγέλοντας το Δήμο Αθηναίων (και ολόκληρη την υπαλληλική & πολιτική του ιεραχία) στο Ι.Κ.Α. ώστε να εκδοθούν οι σχετικές Π.Ε.Ε. και να ασκηθούν -εις βάρος των εκπροσώπων του Δήμου- μηνύσεις για μη καταβολή εισφορών. Ασφαλώς, αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει προ της ενδεχόμενης απολύσεώς σας.

    Καλή επιτυχία στον αγώνα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι και φίλες,

    Η κοινοτική οδηγία του 1999 απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την άνιση μεταχείριση των συμβασιούχων έναντι του τακτικού προσωπικού. Το θέμα σας έχει σημαντικές νομικές προεκτάσεις και πρέπει να προσφύγετε στα δικαστήρια. Όχι ότι με αυτό θα «λύσετε» το θέμα των συμβασιούχων στην Ελλάδα αλλά θα βάλετε ένα ακόμη πετραδάκι προς την σωστή κατεύθυνση.

    Καλή επιτυχία και καλέςε γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω ποιός σας ρωτάει αλλά έχω κι εγώ μία απάντηση να του δώσω ...

    Αρχικά θέλω να του πω ότι το θέμα των συμβασιούχων είναι πρόβλημα κοινωνικό και πολιτικό. Τα κόμματα, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη των ανθρώπων για εργασία, καταχρώνται την εξουσία τους προκειμένου να δημιουργήσουν δεσμούς εξάρτησης και σχέσεις πελατείας με όσους θέλουν να εξασφαλίσουν το αυτονόητο. Μία θέση εργασίας!

    Δεν είναι τυχαία η θέσπιση της κοινοτικής οδηγίας του 1999, η οποία απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την άνιση μεταχείριση των συμβασιούχων έναντι του τακτικού προσωπικού. Διότι περί αυτού πρόκειται. Συμβασιούχος σημαίνει στην ουσία: Εργαζόμενος Β’ διαλογής !

    Ούτε είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που βλέπουμε συμβασιούχους του Δημοσίου να «βγαίνουν στους δρόμους», η «κρατική μηχανή» ενεργοποιείται και μας «ενημερώνει» ότι όλοι αυτοί οι δήθεν «κακοί» φταίνε που το κράτος είναι υπερχρεωμένο. Άρα πρέπει να απολυθούν άμεσα και δίχως οίκτο. Μας κρύβουν φυσικά, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συμβασιούχοι του Δημοσίου ΔΕΝ πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό !!!

    Εσύ - λοιπόν - φίλε, που ρωτάς αν θέλεις να μάθεις, ψάξε! και μην ακούς όσα «βολικά» σου σερβίρουν.

    Νικολέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή