Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

13.2.11

Εσείς πήρατε το κομμάτι σας;

Η βασιλόπιτα , που φτιάχνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνορωμαϊκά έθιμα. Στα Κρόνια της Αρχαίας Ελλάδας και στα Σατουρνάλια της Αρχαίας Ρώμης.

Μεταγενέστερα, η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη βασιλόπιτα και την ιστορία του Άγιου Βασιλείου, ο οποίος για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει και να μη λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίττες - ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα, που είχαν συγκεντρωθεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κρατούσε ό,τι του τύχαινε. Με αυτόν τον τρόπο όλος ο «πλούτος» επέστρεψε στους ανθρώπους από τους οποίους είχε προέλθει.

Με αυτό το Αρχαίο έθιμο της βασιλόπιτας και τον συμβολισμό του, που το θέλει να ενέχει κάποιου είδους άτυπη «αναδιανομή» πλούτου, αποφασίσαμε να πλαισιώσουμε τις μέχρι σήμερα προσπάθειές μας. Επισκεφθήκαμε – λοιπόν – ξανά όλους όσους μας «άνοιξαν τις πόρτες τους» στις προηγούμενες συναντήσεις μας και με αφορμή την κοπή της πίτας μας, τους προσφέραμε το «δικό τους κομμάτι».

Με την ευκαιρία τους θυμίσαμε ότι η όποια «αναδιανομή» θέσεων εργασίας επέλθει από νομικές αποφάσεις ή διοικητικές μεταρρυθμίσεις π.χ. Καλλικράτης, δεν θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο τυχαίο και χωρίς κριτήρια. Το αντίθετο. Η άποψή μας είναι – και το έχουμε επανειλημμένα δηλώσει – ότι το οποιοδήποτε «ξεκαθάρισμα» πρέπει να γίνει με κριτήριο όχι το είδος των συμβάσεών μας αλλά την δουλειά μας και μόνον.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η θητεία της Νέας Δημοτικής Αρχής να διατηρήσει το «ανθρώπινο πρόσωπο» με το οποίο χειρίζεται το πρόβλημά μας μέχρι την ολοκληρωτική λύση του. Εμείς – από την άλλη – δεσμευόμαστε ότι η ποιότητα της δουλειάς μας δεν θα υποβιβαστεί αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί τόσο για εκείνους όσο και για εμάς το δυνατότερο επιχείρημά μας.



Η ευχάριστη έκπληξη όσων «πήραν το κομμάτι τους» επέστρεψε και σε μας ένα «ιδιαίτερο» φλουρί: Την επόμενη κιόλας ημέρα δεχτήκαμε προσωπικό τηλεφώνημα από τον Δήμαρχο, κ. Καμίνη, ο οποίος μας ευχαρίστησε με τρόπο θερμό και άμεσο.

Καλή μας Χρονιά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου