Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

4.4.11

15η μέρα κατάληψης με πορεία και δηλώσεις



Σκληραίνουν τη στάση τους οι συμβασιούχοι οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη στο δημαρχιακό Μέγαρο της οδού Αθηνάς και προειδοποιούν ότι είναι έτοιμοι για πολύμορφες δράσεις στην πόλη, από διαδηλώσεις, πορείες έως καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλες "αγωνιστικές εκδηλώσεις". 

Πάντως, η κατάληψη συνεχίζεται ενώ η πορεία των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4.4.2011 από την οδό Αθηνάς ως το κτίριο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων και στη συνέχεια στην οδό Ακαδημίας, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι ένα πρώτο "δείγμα γραφής" της απόφασής τους για πολύμορφες κινητοποιήσεις. Οι συμβασιούχοι, φτάνοντας στην οδό Λιοσίων, βρήκαν κλειστή την είσοδο του κτίριου (κατεβασμένα ρολά) και δυνάμεις των ΜΑΤ. Ζήτησαν συνάντηση με το δήμαρχο, ο οποίος τους είπε ότι αντιπροσωπεία 3 ατόμων θα μπορούσε να δει τον γενικό γραμματέα του Δήμου κ. Θ. Λιβάνιο, αλλά οι διαδηλωτές δεν δέχθηκαν, λέγοντας ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση τα σωματεία εργαζομένων του Δήμου (πάνω από 7) αλλά και εκπρόσωπος των συμβασιούχων της κατάληψης. 

Σχετικό βίντεο από την πορεία
   

Η πορεία πραγματοποιήθηκε παρά της πρόσφατες δηλώσεις (31.3.2011) του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους, ότι: 

"… Δεν θα γίνει νομιμοποίηση για κανέναν, που δεν την δικαιούται …"

Ο κ. Πεταλωτής είχε τονίσει πως "όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν, ή να εκβιάσουν με διαφόρων ειδών συμπεριφορές, δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται".


Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης χαρακτηρίζει "πολιτικά υποκινούμενη και συνδικαλιστικά ακατανόητη την κινητοποίηση" που πλήττει τους δημότες οι οποίοι "δοκιμάζονται κι αυτοί από την κρίση".

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος της κινητοποίησης των συμβασιούχων και τις επιπτώσεις της στη λειτουργία των παιδικών σταθμών.


Συγκεκριμένα, στη δήλωση αναφέρονται τα εξής:

"Εδώ και δύο εβδομάδες ο Δήμος Αθηναίων υφίσταται τις συνέπειες της κινητοποίησης συμβασιούχων που ζητούν από την κυβέρνηση να μονιμοποιηθούν. Η κινητοποίηση αυτή έχει εκδηλωθεί με την συνδικαλιστικά ακατανόητη κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου καθώς επίσης και με την επιζήμια για της δημοτικές υπηρεσίες αποχή πολλών συμβασιούχων από την εργασία τους.

Μέχρι σήμερα η δημοτική Αρχή επέλεξε μια στάση υπομονής και καλής θέλησης ώστε να μην κλιμακώσει μιαν αντιπαράθεση στην οποία ουσιαστικά δεν εμπλέκεται. Παράλληλα έλαβε μέτρα για να συνεχίσει ο Δήμος να παρέχει τις υπηρεσίες του προς όσους ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Αυτό σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα, ήταν εφικτό, σε άλλους όμως, όπως οι παιδικοί σταθμοί, όχι.
Περίπου το ένα τρίτο από τους 1462 εργαζόμενους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο είναι συμβασιούχοι. Οι περισσότερες συμβάσεις έχουν παραταθεί με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Όμως οι άνθρωποι αυτοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απέχουν εδώ και δύο εβδομάδες από την εργασία τους προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε συμπολίτες μας.

Μόλις 1.074 από τα περίπου 3.717 παιδιά που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς μας απολαμβάνουν σήμερα το σύνολο των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, εξαιτίας μιας πολιτικά υποκινούμενης και συνδικαλιστικά ακατανόητης κινητοποίησης, οι οικογένειες 2.643 παιδιών αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εργασία τους ή χρειάστηκε να μπουν σε επιπλέον έξοδα. Αυτό δεν είναι ανεκτό.

Έδωσα ήδη εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των δύο εκ των τριών βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στους παιδικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν επιπλέον αμοιβές στο προσωπικό που εργάζεται, ώστε να λειτουργήσουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί έως τις 4 το απόγευμα και όχι μόνο μέχρι τη 1 το μεσημέρι, και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία εναλλακτικός τρόπος διανομής του φαγητού στα φιλοξενούμενα παιδιά.

Αυτά είναι κυρίως ποσοτικά ζητήματα και γι αυτό μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το τρίτο ζήτημα, είναι περισσότερο ποιοτικό. Ο παιδαγωγός που έχει συνδεθεί με τα παιδιά δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί - δεν είναι εύκολο για τα ίδια τα παιδιά. Γι αυτό απευθύνω ειδικά έκκληση προς τους συμβασιούχους παιδαγωγούς να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.

Έχω πει κατ' επανάληψη ότι κατανοώ το πρόβλημα των ανθρώπων που η προηγούμενη δημοτική αρχή, η παράταξη δηλαδή του κυρίου Νικήτα Κακλαμάνη, διατήρησε σκόπιμα σε ένα εργασιακό καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, την ίδια ώρα που τους χρησιμοποιούσε ως φτηνό εργατικό δυναμικό για να καλύψει πάγιες ανάγκες του Δήμου. Προσέφερα μάλιστα τη βοήθειά μου για να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της νομοθεσίας και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Για λόγους κομματικούς, σωματεία εργαζομένων στον Δήμο απέρριψαν τη βοήθεια που τους προσέφερα. Θα κριθούν για την επιλογή τους.

Ο Δήμος οφείλει να λειτουργήσει και να βοηθήσει τους δημότες του που δοκιμάζονται και αυτοί από την κρίση. Αυτό δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε και αυτό κάνουμε - δημοκρατικά, νόμιμα και υπεύθυνα".

Ωστόσο, οι παιδικοί σταθμοί, σε συνδυασμό με την επίθεση που εξαπέλυσε ο δήμαρχος στην προηγούμενη δημοτική αρχή για σκόπιμη διατήρηση του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων, έγιναν τελικά πεδίο... μάχης μεταξύ Καμίνη και Κακλαμάνη.   

Ιδιαίτερα καυστικός στην απάντησή του ήταν ο κ. Ν. Κακλαμάνης ο οποίος σημείωσε: 

"Συμπληρώνονται, περίπου, 100 ημέρες, που η Αθήνα "δεν έχει δήμαρχο". Ο "αόρατος" κ. Καμίνης, κατά τη συνήθη τακτική του προσπαθεί, μάταια, να αποσείσει τις ευθύνες του. Με τις συνεχείς αναφορές του στο παρελθόν δείχνει, ότι του έχει γίνει έμμονη ιδέα αλλά και εφιάλτης, αφού τρέμει την ώρα της σύγκρισης…".

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι "τον καθιστώ υπεύθυνο για ό,τι ήθελε συμβεί στο Δήμο και στην πόλη της Αθήνας. Ιδιαίτερα δε, στον ευαίσθητο τομέα των παιδικών σταθμών. Υπενθυμίζω, τέλος, ότι επί δημαρχίας-Κακλαμάνη ουδείς εργαζόμενος έχασε τη δουλειά του".

Έχοντας διανύσει δυο εβδομάδες κατάληψης στο δημαρχείο, "θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, απρόβλεπτες, με εκπλήξεις" επεσήμανε στο Βήμαonline εκπρόσωπος των Συμβασιούχων.


Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο στην οδό Αθηνάς , την οποία καλεί η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει για αύριο Τρίτη, 24ωρη πανελλαδική απεργία για όσους εργάζονται με συμβάσεις και τετράωρη πανελλαδική στάση (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου) για το υπόλοιπο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα δικαστήρια της Ευελπίδων εκδικάζεται υπόθεση συμβασιούχων για ασφαλιστικά μέτρα.
  
Παράλληλα δόθηκε στην δημοσιότητα βίντεο όπου περιγράφονται οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην κατάληψη και την παράτασή της για 15η μέρα - σήμερα - του Δημαρχιακού Μεγάρου Αθηνών.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου