Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

5.4.11

16η μέρα - Ναυάγιο η συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία
(του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ)

«Κάθε μέρα μια πορεία πού θα πάμε;... θα σας φάει η απορία» Με αυτό το σύνθημα να κυριαρχεί στη διαδήλωσή τους, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, που βρήκαν το συνήθη αστυνομικό φραγμό στην αρχή της Βασ. Σοφίας, μπήκαν στα στενά για να περικυκλώσουν το υπουργείο Εσωτερικών και χτυπήθηκαν με τα ΜΑΤ στην πλατεία Κολωνακίου πριν γίνουν δεκτοί από τον υπουργό Γ. Ραγκούση.

Ψεκάστε, σκουπίστε, αλλά έτσι δεν τελειώνετε... Εμβρόντητοι έμειναν οι οδηγοί των... παρανόμως σταθμευμένων Καγιέν όταν είδαν την πορεία να «σκάει» από την οδό Κανάρη στην πλατεία. Δεν πρόλαβαν όμως να απομακρύνουν τα απαστράπτοντα οχήματά τους διότι τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στην αρχή της οδού Κουμπάρη, έτοιμα να προφυλάξουν το «κάστρο» του υπουργείου Εσωτερικών, άρχισαν να ρίχνουν χημικά. Αντί των μηχανοκίνητων θηρίων, οπισθοχώρησαν προς στιγμήν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του δήμου. Γυναίκες που σκουπίζουν τους δρόμους, κορίτσια που προσφέρουν φαγητό στους παιδικούς σταθμούς, άνδρες που σέρνουν τους κάδους απορριμμάτων δεν έφυγαν για καφέ και ψώνια αλλά πολλοί επέστρεψαν στο δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αθηνάς που τελεί για 16η μέρα υπό κατάληψη.

«Οι προστάτες»

Μόλις κατακαθίζει το πρώτο σύννεφο των χημικών οι συγκεντρωμένοι που παραμένουν ανασυντάσσονται. Ο Σωτήρης Τριπόδης, εργαζόμενος στην καθαριότητα, κινείται προς τα ΜΑΤ. Οι «προστάτες του πολίτη» αντιλαμβανόμενοι, προφανώς, ότι κινείται εναντίον τους κάποιος που ξέρει να... καθαρίζει, τον φιλεύουν μερικές κλομπιές. Για ώρα μετά ο Σωτήρης θα περιφέρεται όρθιος κάτω από τον ήλιο της έρημης λεωφόρου Β. Σοφίας, με βγαλμένο το πουκάμισο, δείχνοντας στους συναδέλφους του την πληγή στο κεφάλι και το αίμα που έχει τρέξει στην πλάτη και στο στήθος του.

Ούτως ή άλλως ένας στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων έχει γίνει δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο οποίος έως τώρα απέφευγε κάθε τέτοια συνάντηση. Οι συγκεντρωμένοι περιμένουν περικυκλωμένοι από κλούβες των ΜΑΤ που προστατεύουν επιμελώς το υπουργείο, το Μέγαρο Μαξίμου λίγο παρακάτω, την Βουλή πιο πέρα. Η αντιπροσωπεία κατεβαίνει και όλοι περιμένουν να ακούσουν κάποιο νέο.

Την ντουντούκα παίρνει ο Β. Πολυμερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημ. Αθηναίων (ΣΕΔΑ). Πριν αρχίσει να μιλά, ρουφά αχόρταγα το τσιγάρο του. Όλοι υποψιάζονται το αποτέλεσμα. «Ο υπουργός δεν δέχεται να κάνει βήμα πίσω», λέει μεταξύ άλλων. «Στην Υπατία με τους μετανάστες έκανε όμως», φωνάζουν μερικοί από τους συγκεντρωμένους. Τα πρόσωπα σκυθρωπιάζουν. «Έρχονται δύσκολες μέρες αν συνεχίσουν την ίδια τακτική», λέει ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ενημερώνει ότι η ομοσπονδία έχει ήδη αποφασίσει 24ωρη απεργία και για σήμερα Τετάρτη με συγκέντρωση στο δημαρχείο, παναττικό συλλαλητήριο το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Καραϊσκάκη και γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ την Κυριακή για λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνουν τις κλούβες και επιτρέπουν αποχώρηση προς τη μεριά της Βουλής από τη Β. Σοφίας. Η πορεία επιστρέφει στο δημαρχείο αφού ανταλλάσσονται ορισμένα «γαλλικά» με τα ΜΑΤ έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου. «Θα τα ξαναπούμε», λένε οι πιο ψύχραιμοι την ώρα που ο Γιάννης Ραγκούσης ετοιμάζεται να εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση.


«Το κλειστό επάγγελμα του συμβασιούχου του Δημοσίου άνοιξε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός. «Η κυβέρνηση, 18 μήνες τώρα, δεν έκανε ούτε θα κάνει καμία έμμεση ή άμεση πελατειακή πρόσληψη», συμπληρώνει αναφερόμενος στο νόμο 3812/2009 που προβλέπει προσλήψεις συμβασιούχων μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι επί δεκαετίες τώρα οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονταν με απλή επιλογή εκτός ΑΣΕΠ και με διάφορα τερτίπια μονιμοποιούνταν. Οι 2.500 συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων και αρκετοί άλλοι είναι οι τελευταίοι που ενώ προσφέρουν υπηρεσίες με τέτοιο καθεστώς έως και εννιά χρόνια τώρα, οδηγούνται στην απόλυση, καθώς στις όποιες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα μοριοδοτείται η ανεργία και όχι η προϋπηρεσία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο προσπάθησαν να αλλάξουν το νέο καθεστώς οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων που συνάντησαν τον Γ. Ραγκούση, χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση. Ο υπουργός όχι μόνο δεν έδειξε πρόθυμος να μοριοδοτήσει την προϋπηρεσία, αλλά φρόντισε να περιλάβει στην ανακοίνωσή του και την αξιωματική αντιπολίτευση, που «φτάνει στο σημείο να γίνει καθοδηγητής και υποστηρικτής καταλήψεων χώρων λειτουργίας της δημοκρατίας, αποτελώντας έτσι τον εκφραστή του πιο ανεύθυνου και επικίνδυνου λαϊκισμού».

«Αυτοκράτορας»

Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία των εργαζομένων καταλόγισαν στον υπουργό Εσωτερικών «αυτοκρατορική αντίληψη» χωρίς να βγάλουν από το κάδρο τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, «καρικατούρα σύγχρονου Πόντιου Πιλάτου», όπως αναφέρουν. Έδωσαν ραντεβού για σήμερα το πρωί στις 10.30 χωρίς να αποκαλύπτουν προς τα πού θα κινηθούν. Οι προτάσεις για κατάληψη στο κτίριο του Δημοτικού Βρεφοκομείου μάλλον δεν προχωρούν.

Με απογευματινή ανακοίνωσή ο πρώην δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης κάλεσε εμμέσως τον Γ. Καμίνη να παραιτηθεί «όταν δεν μπορεί, λόγω αλαζονείας, να διαχειριστεί κρίσεις». Η Ανοιχτή Πόλη παρέχει πλήρη στήριξη στον αγώνα των συμβασιούχων κόντρα «στην προκρούστεια λογική που οδηγεί το δήμο σε παράλυση ώστε η ιδιωτικοποίηση να φαίνεται μονόδρομος» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε σε «πανεργατικό ξεσηκωμό αλληλεγγύης».

Δείτε σχετικά βίντεο από ρεπορτάζ του ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου