Καλωσήρθατε στη σελίδα μας



Καλωσήρθατε στις σελίδες της "Σύγχρονης Οδύσσειας".
(για επευθείας επικοινωνία γράψτε μας στο: daemcase@gmail.com)

Αυτός ο χώρος είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια προβολής και επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων.

Το ιστολόγιο "Σύγχρονη Οδύσσεια", (daemcase.blogspot.com) αποτέλεσε το πρώτο επίσημο ηλεκτρονικό "βήμα" των συμβασιούχων της ΔΑΕΜ που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπηρέτησε αυτόν τον σκοπό μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής κινητοποίησης. Παράλληλα με το ιστολόγιο λειτούργησε και ομάδα στο facebook η οποία ολοκλήρωσε τον σκοπό της και πλέον δεν υφίσταται.

--- Προσθήκη της Δευτέρας 7/3/2011 ---

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο χώρος εκπροσωπεί μόνο τις απόψεις αυτών που δημοσιεύουν αναρτήσεις και όσων συμμετέχουν επώνυμα με την αποστολή σχολίων και email.

Ο σκοπός του ιστολογίου αναφορικά με την πληροφόρηση, τον σχολιασμό των τρεχόντων γεγονότων, καθώς και των εξελίξεων που αφορούν στον αγώνα των συμβασιούχων για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και σφαιρική ενημέρωση, θα συνεχίσουν να είναι το κεντρικό σημείο των δημοσιεύσεων των αναρτήσεών μας.

21.6.11

ΣτΕ: Συνταγματικό το μνημόνιο

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα.

Το χαρακτηρίζει δανειακή σύμβαση για την οποία όπως τονίζει δεν απαιτείται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο Συμβούλιο είχαν προσφύγει ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών η ΑΔΕΔΥ η ΓΣΕΕ, η ΕΣΗΕΑ οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού.

Πιο συγκεκριμένα, οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, συντάξεις κ.λπ. που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας. Σε περίπτωση που υπάρχει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.

Ακόμη, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ούτε με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ. 

Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.

Πηγή: www.skai.gr


Επειδή δυσκολευόμαστε να σχολιάσουμε την παραπάνω είδηση, (ούτε νομικοί είμαστε - άλλωστε ποιος είπε ότι το "Δίκαιο" και η Δικαιοσύνη είναι το ίδιο πράγμα;) σκεφτήκαμε θα είναι πιο ... "παραγωγικό" να παραθέσουμε παλαιότερη δημοσίευση της Ελευθεροτυπίας σε σχέση με ανάλογη υπόθεση που έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας το 2009. 
Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Αντισυνταγματικές οι δεσμεύσεις λιτότητας

(Τα έντονα γράμματα δικά μας)

Η Λετονική κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να περικόψει τις συντάξεις των ηλικιωμένων κατά 10% και όσων εξ αυτών εργάζονταν ακόμη, κατά 70%. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της λετονικής κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δανειοδότησή της με 7,5 δις. ευρώ και τη διάσωση της οικονομίας της χώρας από τη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους πιστωτές της σκληρά μέτρα λιτότητας με μεγάλες περικοπές στις δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κατά 1 δις. δολάρια φέτος και ακόμη τόσα το 2010. 
  
Μετά τη χθεσινή τελεσίδικη απόφαση του λετονικού δικαστηρίου, η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής θα πρέπει να ψάξει αλλού για να βρει τα 373 εκατ. δολάρια που ήλπιζε ότι θα εξοικονομήσει από τις περικοπές των συντάξεων. 
  
Το δικαστήριο αποφάσισε ακόμη ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει ως τα μέσα του 2015 όσα χρήματα παρακράτησε από τους συνταξιούχους. Τον περασμένο Οκτώβριο η μέση σύνταξη ήταν μόλις 360 δολάρια το μήνα. 

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου